31.10.2018


Місячник шкільних бібліотек 2018

З 1 по 31 жовтня в рамках Міжнародного місячника шкільних бібліотек,   починаючи з 2014 року, започатковано щорічне проведення Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек (наказ МОН України від 12.08.2014 № 931).

Упродовж  попередніх  років цей захід проводився за певною тематикою. У 2018 році місячник присвячено видатному українському  педагогу-гуманісту, вченому зі світовим ім’ям В. О. Сухомлинському з нагоди    100-річчя від дня його  народження. Відповідно до рішення 39-ї сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО  про відзначення 28 вересня  2018 р. на рівні ЮНЕСКО 100-річчя  від  дня народження Василя Сухомлинського та  Постанови  Верховної  Ради України  від 8 лютого 2018 р.  № 2287-VIII «Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2018 році» Всеукраїнський місячник шкільних бібліотек  – 2018 буде відбуватися під гаслом «Шкільна бібліотека – центр творчого розвитку дитини» (до 100-річчя від дня народження В. О. Сухомлинського).

Особливо гострою  в сучасному світі є проблема творчого розвитку особистості. Кожна країна дбає про творчий потенціал всього суспільства і кожної людини зокрема. Саме цій меті підпорядкована діяльність освітянських закладів, пріоритетним завданням яких є розвиток творчих обдарувань особистості, надання їй можливості проявляти свої нахили і здібності.

В. О. Сухомлинський приділяв велику увагу творчому розвитку кожної дитини, спираючись на загальнолюдські, громадянські цінності,  дбав про забезпечення фізичного, морально-духовного, культурного формування особистості, виховання соціально зрілого громадянина України.

І тут важлива роль належить школі, яка покликана формувати життєві компетентності учня, розвивати його як гармонійну особистість. Адже лише творчо мисляча людина здатна до самовдосконалення, широкого сприйняття світу, розв'язання будь-яких завдань.

Шкільна бібліотека, як обов'язковий структурний підрозділ закладу загальної середньої освіти, є однією з ланок у системі формування творчого учня, найповнішого розкриття його здібностей і нахилів. Її діяльність спрямована на виховання творчих індивідуумів з урахуванням вікових та індивідуальних особливостей, формування гармонійно розвиненої особистості дитини, набуття нею соціального досвіду. Шкільні бібліотекарі створюють комфортні умови для повноцінного інтелектуального спілкування дітей і підлітків, сприяють поповненню їхнього інформаційного багажу, надають творчий простір для проведення дозвілля. Залучаючи дитину до читання, сучасна бібліотека не тільки відкриває шляхи до важливих джерел інформації, але й робить значно важливішу справу – сприяє творчій самореалізації особистості. 

Також були проведені ряд заходів, а саме:

1. Відкриття місячника. Повідомлення на шкільній лінійці «Жовтень єднає шкільні бібліотеки»

2. Читацька конференція : «Дитяче читання без кордонів»

3. Фотоконкурс «Дитина і книга»

4. Акція «Подаруй бібліотеці книгу з власним автографом»

5. Батьківська година «Що читаюсь наші діти?»

6. Бібліотечний урок для учнів 1 – 4 класів

7. Рейд –перевірка стану підручників.