16.10.2022


Всесвітній день хліба

Хліб – один з найпопулярніших продуктів у світі, без якого, мабуть, не обходиться жоден день нашого життя, – це, звичайно ж, хліб. Тому не дивно, що у нього є своє свято – Всесвітній день хліба (World Bread Day), який відзначається щорічно 16 жовтня. Свято було засновано у 2006 році з ініціативи Міжнародного союзу пекарів і пекарів-кондитерів. Вибір дати обумовлений тим, що 16 жовтня 1945 року було створено Продовольчу й сільськогосподарську організацію ООН, яка займалася вирішенням проблем у розвитку сільського господарства і його виробництва.

Історія хліба налічує кілька тисячоліть. Згідно з науковими дослідженнями, перші хлібні вироби виникли близько 8 тисяч років тому. Зовні вони виглядали як коржі, готувалися з крупи і води й випікалися на розпеченому камінні. Вважається, що перший дріжджовий хліб навчилися робити в Єгипті. Вже тоді хліб вважався годувальником і асоціювався з сонцем. І навіть позначався з ним (у ранній писемності) одним символом – кругом з крапкою в центрі. Причому в старовину білий хліб вживали в основному люди з вищого стану, а чорний і сірий (через колір) хліб вважався їжею бідноти. Лише у 20 столітті люди дізнались про користь і поживності житнього та зернового хліба, тому він став користуватися більшою популярністю.

В Україні до хліба завжди ставилися дбайливо і з любов’ю, оспівуючи родючу землю, яка дарує головну їжу. Зовсім не дивно, що безліч прислів’їв і приказок присвячено хлібу, який символізує добробут і достаток, мир і здоров’я. У православних храмах парафіян причащають вином і хлібом, молодих зустрічають на порозі домівки батьки з короваєм і сіллю, а проводжаючи рідних у далеку дорогу, люблячі люди завжди дають з собою окраєць хліба.

Всесвітній день хліба – це професійне свято працівників даної галузі, і, звичайно, данина поваги продукту. Традиційно, у Всесвітній день хліба в багатьох країнах проходять різноманітні виставки хлібної продукції, зустрічі кулінарів, пекарів і кондитерів, ярмарки, майстер-класи, народні гуляння, а також безкоштовні роздачі хліба всім нужденним, благодійні акції та багато іншого.

Хліб – символ життя. Недаремно у молитві до бога «Отче наш…» люди, як великої милостині, просили не позбавити їх хліба, бо він є основою життя. Тож нехай він, хліб, – совість наша – буде завжди лежати на столі; на вишитому рушнику, а нашою першою молитвою нехай буде хвала хлібу. Нехай на черствіє хліб, бо, як мовлять у народі, коли черствіє хліб, черствіє і душа, і совість. Так буде все життя: хліб на столі.

Вітаємо зі святом всіх, хто любить хліб, хто шанує його, хто вкладає в його створення усього себе!