26.03.2024


Національна гвардія 10 років на захисті України

Величезну роботу з розмінування українських територій роблять сапери Національної гвардії. Загалом за період великої війни групами розмінування НГУ вже обстежено та очищено 24708 га місцевості, перевірено 898 км доріг, знешкоджено та знищено 36430 вибухонебезпечних предметів. Зокрема, гвардійці доклали великих зусиль, щоб деокуповані території знову стали придатними для життя та задля розмінування земель сільськогосподарського призначення.

 

За 10 років існування НГУ понад 9000 її військовослужбовців відзначено державними нагородами України, 48 військовослужбовцям присвоєно звання Героя України. Серед них генерал-майор Сергій Кульчицький, який був першим гвардійцем і першим генералом, якому присвоєно це найвище звання (посмертно). А наймолодшим Героєм України став солдат-гвардієць Роман Гломба, якого прозвали Запорізьким месником за встановлений бойовий рекорд: з переносного зенітного комплексу «Ігла» він збив 7 ворожих літаків і ракету! На момент присвоєння звання Героя України в 2022-му йому було лише 19 років.

 

Нацгвардія має стабільно високий рівень довіри нашого суспільства. За даними соціологічного дослідження, проведеного Центром Разумкова спільно з Фондом «Демократичні ініціативи», Національній гвардії довіряють 82% громадян.

 

Українські військові правоохоронці здобули міжнародне визнання. Представники НГУ брали участь у багатонаціональних навчаннях НАТО і ЄС – «Rapid Trident», «Fearless Guardian», «Joint Endeavour», «Sea Breeze» та інших. Також Національна гвардія України є повноправним членом Міжнародної асоціації сил жандармерії та поліції в статусі військової установи (FІEP), куди входять аналогічні формування багатьох європейських держав.