12.02.2024


День червоної руки або Міжнародний день боротьби з використанням дітей-солдатів

12 лютого щорічно відзначається День червоної руки або Міжнародний день боротьби з використанням дітей-солдатів. Цей день відзначають з моменту набрання чинності (12 лютого 2002 р.) Факультативним протоколом до Конвенції про права дитини щодо участі дітей у збройних конфліктах від 25 травня 2000 року, який Україною було ратифіковано Законом № 1845-IV від 23 червня 2004 року.

 

Міжнародний день боротьби з використанням дітей-солдатів є днем пам’яті дітей, які змушені брати участь у війнах. Його метою є припинення практики призову неповнолітніх до лав армій і збройних формувань, які через це позбавлені нормального дитинства. Назва пов’язана з символом ( долоня червоного кольору), який використовується 12 лютого для залучення уваги до проблеми дітей-солдатів.

 

У 2008 році діти і підлітки зі всього світу помістили його на папір, банери і використовували в особистих повідомленнях, які закликали до припинення використання дітей-солдатів. А у 2009 році в 101 країні світу були зібрані і доставлені тодішньому генсеку Організації Об’єднаних Націй Пан Гі Муну понад 250 тисяч зображень «червоної руки». Доставку на себе символічно взяли колишні діти-солдати з Колумбії і Кот-д’Івуару, в супроводі молодих активістів з Німеччини.

 

Міжнародне співтовариство засуджує використання осіб до 18 років збройними силами чи збройними формуваннями. Причому мова йде не лише про участь у боях, але і готування їжі, перенесення поранених солдатів або боєприпасів чи інших речей, передавання послань, шпигування. День боротьби з використанням дітей-солдатів актуальний не тільки для зарубіжжя, але і особливо – для України. З початком війни на Донбасі проросійські заколотники і російські диверсанти почали вербувати до своїх рядів не тільки дорослих чоловіків, а й дітей.