29.09.2022


ДЕНЬ ПАМ’ЯТІ ЖЕРТВ БАБИНОГО ЯРУ

29 ВЕРЕСНЯ, ДЕНЬ ПАМ’ЯТІ ЖЕРТВ БАБИНОГО ЯРУ – ОДНОГО З НАЙКРИВАВІШИХ СИМВОЛІВ ГОЛОКОСТУ

81 рік тому, наприкінці вересня – на початку жовтня 1941 року, на колишній київській околиці в Бабиному Яру гітлерівці розстріляли близько ста тисяч людей, переважна більшість з яких були євреями. Але й пізніше саме в Бабин Яр привозили на страту людей різних національностей, військових і цивільних. Загибель єврейського населення стала частиною загальної трагедії, що пережив увесь багатонаціональний народ України.

Найтрагічнішими стали 29-30 вересня, коли вбили майже 34 тисячі євреїв. Формальним приводом для нацистської операції стала нібито радянська диверсія зі знищення Хрещатику 24 вересня.

Криваві події в Бабиному Яру стали однією з наймасштабніших каральних акцій Другої світової війни.

«Пам’ять про ці масові вбивства мала убезпечити світ від будь-яких проявів національної та расової ворожнечі. Чи могли б ми подумати, що в сучасному світі, на території вільної незалежної країни, ці жахи знову повторяться? Буча, Ірпінь, Мотижин, Макарів, Бородянка та ще багато українських міст зазнали злочинів рашистів. Закатовані в підвалах, розстріляні в спини, вбиті в автівках, застрелені на подвір’ях. На жаль, знову на нашій землі вбивають ні в чому невинних людей», – прокоментував голова Київської ОВА Олексій Кулеба.

Також він зазначив, що громадяни України стали жертвами хворого уявлення “наддержави” про світовий порядок.

Вічна пам’ять жертвам трагедії Бабиного Яру.