14.10.2022


Покрова Пресвятої Богородиці

В церковному календарі 14 жовтня - Покрова Пресвятої Богородиці. Це велике християнське свято, яке має особливе значення для українців.

Згідно з легендою саме цього дня військо давніх русів на чолі з Аскольдом взяло в облогу православне місто Констянтинополь і намагалося його захопити. Мешканці міста пішли до храму і гаряче молилися, просячи Господа та Діву Марію відвернути лихо від них. Раптом Богородиця з'явилася в небі перед людьми і вкрила місто своєю покровою, яку тоді називали омофор. Після цього люди стали невидимими для ворогів.

 

Один з переказів навіть розповідає, що Аскольд та його дружина були так сильно вражені цим чудом, що відразу перестали атакувати, прийняли святе хрещення і відтоді сповідували християнство.

 

В Україні історія цього свята має глибокі корені. Хоча його запровадили ще за часів хрещення Київської Русі, проте найбільше почали шанувати Богоматір в XII столітті.

 

Найстарішою церквою на території України, яка була зведена на честь Покрови Пресвятої Богоматері, вважається Покровська церква, що розташована в селі Сутківці в Хмельницькій області. Її побудували 1467 року як фортецю.

 

Саме Покрова Пресвятої Богородиці вважалася найбільшим святом серед запорізьких козаків. Вони збудували чимало храмів, присвячених цій важливій події. 14 жовтня козаки традиційно обирали нового отамана.

 

Свято Покрови Пресвятої Богородиці вважалося днем створення УПА (Української повстанської армії). А 2014 року Володимир В'ятрович (директор Українського інституту національної пам'яті) запропонував запровадили 14 жовтня День захисників України. 2021 року це свято перейменували на День захисників і захисниць України.

 

В народі свято Покрови Пресвятої Богородиці було пов'язане з тим, що листя чи сніг вже покривають землю. За легендами та переказами, в цей період запорізькі козаки вирушали до хуторів на зимівлю. А на Січі залишалася лише стала залога з січовиків, яка мала лише власну зброю та ті козаки, які за різними причинами залишилися в куренях.

 

26 липня 2017 року митрополит Переяслав-Хмельницький і Білоцерківський Епіфаній разом з очільником Синодального управління військового духовенства митрополитом Іоаном в Михайлівському Золотоверхому монастирі освятили ікону Пресвятої Богородиці - покровительки українського війська. На ній зображено Божу Матір, яка тримає в руках свою покрову та покриває нею українськиї воїнів.