29.08.2023


День пам'яті захисників України

Щороку 29 серпня наша країна відзначає День пам'яті Захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність країни. У цей день ми вшановуємо пам'ять воїнів, які віддали життя за Батьківщину.

 

Війна в Україні триває вже 9 років, а повномасштабне вторгнення - 1,5 року. За цей час тисячі хоробрих синів і дочок України загинули через військові дії. Точні військові втрати Україна не розкриває - це вважається військовою таємницею. Але кожен загиблий на фронті - це неоціненна втрата для країни і для сім'ї військового.

 

Пам'ять загиблих за Україну воїнів вшановують щодня о 9:00 загальнонаціональною хвилиною мовчання. Також у кожному місті України померлих військовослужбовців вшановують на алеях героїв та у храмах ПЦУ. 

 

День вшанування пам'ять українських воїнів був заснований в 2019 році за указом президента Володимира Зеленського. Дата свята 29 серпня обрана в пам'ять про Іловайську трагедію 2014 року.

 

Ця подія також відома як Іловайський котел. Того дня окуповане військами "ДНР" та Росії місто мали покинути українські військові. Окупанти обіцяли відкрити гуманітарний коридор для ЗСУ, але обстріляли українських військових під час виходу з Іловайська. За офіційними даними 366 воїнів ЗСУ загинули, а сотні людей зникли безвісти.

 

Символом цього дня є соняшник, оскільки більшість військових ЗСУ загинули на півдні та південному сході країни, де багато соняшникових полів.

 

Пам'ятаємо всіх українських захисників, які загинули за незалежність країни, і сумуємо за їхньою світлою пам'яттю. Нехай їхній подвиг не залишиться забутим і непоміченим, а близькі та друзі знайдуть втіху. Слава українським воїнам!